חשים ספקות לגבי החתונה? אולי יש לכם ROCD

זה לקח זמן וכנראה גם הרבה ניסוי וטעייה עם דייטים מוצלחים יותר ופחות, אבל בשעה טובה מצאתם את האחד או האחת שלכם. הזמן העבר, היחסים התחממו ומהר מאד מצאתם את עצמכם עוברים לגור יחד, כאשר הצעת הנישואין לא איחרה לבוא גם היא, וכעת אתם זוג מאורס. מכאן, מתחיל מרוץ ההכנות ליום הגדול ואתם מתחילים לחשוב על מקום לערוך בו את האירוע, איזה תקליטן תבחרו, מי יהיה הצלם ועוד שלל ארגונים ותכנונים שונים. אבל, האם ככל שהיום הגדול מתקרב אתם מתחילים לחוש ספק לגבי הצעד הזה? ובכן, יכול להיות שיש לכם סיבות טובות לכך, אבל במקרה שאתם לא מצליחים למצוא סיבה כזו, יכול להיות שגם אתם סובלים מתופעת ROCD או במילים אחרות OCD של מערכות יחסים. בואו ננסה להבין במה מדובר ומה עושים עם זה.

על OCD ו-ROCD

ראשית כל חשוב לדבר על תופעת OCD ומה זה בכלל אומר. מדובר באחת מהפרעות הנפש הנפוצות ביותר בעולם הנקראת בעברית הפרעה טורדנית כפייתית. מי שסובל ממנה, מתקשה לראות את התמונה הגדולה בהרבה סיטואציות בחיים, והמוח ממש טובע במחשבות על הפרטים הקטנים והשוליים ביותר של כל מקרה, מה שמקשה על התנהלות נורמלית בעולם. לרוב, אנשים עם OCD יסבלו ממחשבות חרדתיות בלתי פוסקות על נושאים פעוטים, כאשר כל דבר יראה כמו פוטנציאל לטראומה ואפילו מוות. איך משתיקים את המחשבות? רק על ידי פעולות חוזרות חסרות פשר שגוזלות הרבה מאד זמן ואנרגיה.

אם כך, מהו ROCD? בעצם מדובר בהפרעת OCD, אך כזו שבאה לידי ביטוי ביחס למערכות היחסים של אדם. בואו ננסה להבין איך זה נראה בדיוק.

חשים ספקות לגבי החתונה? אולי יש לכם ROCD

כשהפרטים הקטנים לא מניחים

כמעט כל אחד מאיתנו מכיר את ההתלבטויות הקטנות המלוות בבחירת בן או בת זוג. "הוא ממש נהדר, אבל מפריע לי שהוא מעשן", "היא מתייחסת אליי ממש יפה, אבל אני לא יכול לסבול שהיא מבלגנת את הבית". דברים כאלה מטרידים כל אדם שנכנס למערכת יחסים, אך ברוב המקרים אנשים מבינים שלכל אחד יש את המגרעות שלו ומחליטים אם מתאים להמשיך את הקשר או שכדאי דווקא להפרד.

מי שסובל מ-ROCD, נתקף במחשבות האלו בכל רגע ורגע, כאשר כל פעולה, אמירה, או אפילו דברים במראה של בן או בת זוג, גורמים לספקות, וכל זאת כאשר אותו בן או בת זוג, הוא בדרך כלל אדם אהוב ומוערך. כמו כן, הסובלים מ-ROCD תמיד יתחבטו אם הישארות בקשר היא בבחינת בזבוז זמן ואם במידה ויבחרו בדרך אחרת, יצליחו לממש את עצמם טוב יותר ולהצליח יותר. אפשר לומר שתופעות ה-FOMO משחקת כאן תפקיד משמעותי, עם שאלות רבות כמו "האם בן/בת הזוג הם רק ברירת מחדל"?, "האם הרגשות שלי אליו/ה מעידים על בעיה בנטייה המינית שלי?", "האם התנהגות כלשהי שלי או שלו/ה מעידה על כך שאנחנו לא מתאים וכן הלאה?" מיותר לציין שעם מחשבות כאלו לא ניתן לנהל קשר זוגי בריא ובונה. מחשבות אלו יקבלו משקל ביתר שאת במהלך תכנון החתונה, ויכולים לגרום לספקות באשר לבחירת בן/בת הזוג.

אז מה עושים?

החדשות הטובות הן שבהחלט ניתן לטפל בבעיה. במרבית המקרים, טיפול התנהגותי קוגניטיבי מתאים כמו טיפול CBT בהחלט יוכל לעזור. לפעמים, מדובר בהפרעה עמוקה ושורשית יותר ועל כן ההמלצה היא לשלב גם טיפול תרופתי, וחשוב לעשות זאת מספיק זמן לפני החתונה כדי להימנע מעוגמת נפש. כך או כך, בני זוג אוהבים הסובלים מהבעיה יכולים בהחלט לפתור אותה עם עבודה נכונה. אם גם אתם חשים את הדברים הללו ולא רוצים לאבד את הזוגיות שלכם, גשו לייעוץ נפשי בהקדם האפשרי.